Een verhaal over de balans tussen actie en rust

De haas moest altijd lachen wanneer hij de schildpad zag lopen, want het ging zo langzaam. “Ik begrijp niet waarom jij nooit naar iets onderweg gaat,” zij hij pesterig. “Als jij eindelijk aankomt, is het altijd te laat en alles is al lang voorbij.” De schildpad lachte een beetje. “Vlug ben ik niet,” zei hij, “maar toch durf ik te wedden, dat ik eerder aan de overkant van dit veld ben dan jij. Zullen we een wedstrijd houden? Dan kun je het zien.” “Goed!” riep de haas en meteen sprong hij er vandoor, zo snel als hij kon. De schildpad ging heel rustig op weg.

Nu was het die dag erg warm weer met een brandende zon, en de haas werd halverwege moe en slaperig. “Weet je wat,” dacht hij. “Ik doe even een tukje onder die heg hier. Zelfs als die schildpad me onderwijl voorbij loopt, heb ik hem in een flits weer ingehaald.” De haas ging in de schaduw liggen en sliep in. De schildpad kroop gestaag voort onder de warme zon.

Pas na lange tijd werd de haas wakker. Het was veel later dan hij dacht en hij keek eens rond. Geen schildpad te bekennen. “Nou nou,” mompelde hij, “waar zit dat vriendje? Wacht maar, ik zal hem eens wat laten zien.” Als een pijl uit een boog schoot hij weg, door het korte gras, door het koren, over sloten, langs braamstruiken, en bij de laatste bocht bleef hij even staan om te zien waar de eindstreep lag. Daar! En nog geen halve meter ervoor kroop de schildpad, langzaam maar zeker, stap voor stap, dichter en dichter naar het eindpunt. Met een geweldige sprong stoof de haas erop af. Maar hij was te laat. Toen hij de lijn passeerde, was de schildpad hem juist voor geweest.

“Zie je nou wel,” zei de schildpad. Maar de haas had geen adem meer om te kunnen antwoorden.

 

Wat is jouw natuurlijke tempo? Ben je meer de haas of de schildpad? Of een ander dier?

Om vitaal te blijven is de balans tussen actie en rust in je dagelijkse leven essentieel. Als we actief zijn, wordt ons sympathisch zenuwstelsel aan het werk gezet. Rusten we uit en ontspannen we dan wordt ons parasympatisch zenuwstelsel actief. Beide hebben we nodig om gezond te blijven, om ons immuunsysteem sterk te houden, om goed in ons vel te zitten, om voldoende energie te hebben. Ben je teveel alleen maar in de actie dan ontstaat er stress in je lichaam en raak je overspannen of burn-out. Ben je teveel in de rust dan wordt je hangerig, ga je dingen uitstellen en kom je (letterlijk en figuurlijk) niet vooruit.

De vakantie periode is een mooie tijd om eens te reflecteren over jouw natuurlijke tempo. Zeker als je op vakantie bent, weg uit je huis, geen werk en dus uit je normale routine bent.  Wat is jouw natuurlijke tempo waarbij je gezond en vitaal blijft? Hol je continu door en ben je alsmaar druk of stel je vaak dingen uit? Draaf je maar door en heb je geen idee hoe je rustmomenten kunt creëren in je drukke agenda? Heb je moeite om de balans te houden tussen werk, je gezin en heb je nauwelijks nog me-time momenten?

Of is het iets er tussenin en volg je je natuurlijke ritme? De meeste hoogsensitieve mensen hebben meer rustmomenten nodig dan niet HSP. Geldt dat ook voor jou?

Wil je werkelijk leren luisteren naar de signalen van je lichaam en daarnaar gaan handelen? Mail me dan voor een gratis kennismakingswandeling waarin je me vertelt waar je tegenaan loopt en wat je graag anders zou willen in je leven. Aan de hand van jouw persoonlijke verhaal maak ik een coachtraject op maat voor je. Helemaal toegespitst op jouw vraag en jouw persoonlijke situatie. Weet dat mijn aanbod geheel vrijblijvend is  – jij beslist of we samen verder wandelen of niet.

Wil je het anders in je leven, zet dan het eerste stapje en mail me voor jouw gratis kennismakingswandeling op mailadres info@nature-moves.nl.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten in het bos!