Als hooggevoelig persoon (HSP) kan het leven overweldigend en vermoeiend zijn. Constante blootstelling aan geluid, fel licht en emoties van anderen kan leiden tot overprikkeling en een gebrek aan energie. In dit blog deel ik tips en strategieën om overprikkeling te voorkomen en meer energie te krijgen.

Ga lekker wandelen om spanning en stress te verminderen.

Het zal je niet verbazen dat ik als wandelcoach als eerste tip geef – Ga lekker buiten wandelen! Zowel het bewegen als het buiten zijn zorgt ervoor dat je ont-prikkeld. Je kunt natuurlijk ook een andere sport of activiteit doen die bij je past. Maak er in ieder geval een gewoonte van om regelmatig te bewegen. Dit kan ook helpen om je energielevel te verhogen. Door iets te doen dat je echt leuk vindt, houdt je het beter vol en kom je letterlijk eerder in beweging.

 

Creëer een rustige omgeving om overprikkeling te voorkomen.

Probeer zoveel mogelijk prikkels te verminderen, zoals het uitschakelen van apparaten en het vermijden van drukke plekken. Maak gebruik van oordopjes, een oogmasker of een rustgevende geur om een ​​ontspannen sfeer te creëren. Dit helpt om de stress te verminderen.

 Stel grenzen.

Als HSP ben je geneigd om de emoties en behoeften van anderen voorop te stellen. Het is belangrijk voor iedereen en zeker voor jou als HSP om te leren om nee te zeggen en je eigen behoeften voorop te stellen. Onthoud dat een “nee” tegen de ander een dikke vette “JA” is  tegen jezelf. Hierdoor voorkom je dat je overprikkeld raakt en geef je jezelf meer ruimte om op te laden.

 

Maak gebruik van meditatie en ademhalingsoefeningen.

Neem liefst dagelijks de tijd om te mediteren en oefen ademhalingstechnieken om je zenuwstelsel te kalmeren. Je vermindert je stress niveau door meditatie en brengt je mind tot rust. Er zijn diverse apps waarmee je diverse korte of langere begeleide meditaties / visualisatie kunt doen.

 

Plan rustmomenten in je dag

Een grote valkuil is voor veel HSP is om “lekker” door te gaan op dagen dat je je goed voelt. Hierdoor kun je juist de dag erna weer een terugval(letje) hebben. Zorg daarom dagelijks voldoende slaap en rust te door regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken of studeren. Denk ook aan de mini breaks van 5 minuten. Hierdoor krijg je meer energie en kun je overprikkeling voorkomen.

 

Eet gezond en gebalanceerd om bij te dragen aan een betere gezondheid en meer energie.

Vermijd suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen en eet voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten. Binnenkort volgt een artikel helemaal over voeding.

 

Heb elke dag me-time.

Besteed elke dag tijd aan iets wat je ontspant en energie geeft, zoals een warm bad of het lezen van een boek. Wat vind jij super super fijn en leuk om te doen? Maak eventueel een lijstje en zorg dat je elke dag minimaal één ding van je fun lijstje doet.

 

Leer jezelf kennen als HSP.

Ontdek wat je energie geeft en wat je energie kost. Door bewust te zijn van je eigen grenzen en behoeften, kun je voorkomen dat je overprikkeld raakt en meer energie krijgen. Dit is voor iedereen persoonlijk en er bestaat geen quick fix of vaste richtlijnen.

 

Door deze tips en strategieën toe te passen, kun je voorkomen dat je overprikkeld raakt en meer energie krijgen om ten volle van jouw HSP leven te genieten.

Het vinden van de juiste balans is een proces dat tijd en oefening vereist. Het is ook belangrijk om te beseffen dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijk voor de ander werkt. Experimenteer met verschillende tips en ontdek door trial and error wat voor jou het beste werkt.

In mijn coachtrajecten help ik je om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke en unieke energiebalans om je energielevel te verhogen zodat jij Happy Hoogsensitief door het leven kan gaan!

Interesse? Maak dan nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvende HSP Inzichtwandeling.