Of je nu thuis blijft of lekker op vakantie gaat…. In de zomer is het heerlijk om een rust momentje voor jezelf te nemen door lekker buiten een fijn boek te lezen. Lekker wegdromen en je mee laten slepen door een mooi verhaal terwijl je de wind op je huid voelt, de bloeiende bloemen ziet als je even opkijkt, de zon op je gezicht voelt en de vogels hoort kwetteren op de achtergrond. Als wandelaar en natuur liefhebber vind ik boeken die zich buiten afspelen en waarin de hoofdpersoon een levens veranderende stoere lange wandeling maakt fantastisch om te lezen. Door de prachtige beschrijvingen van het landschap is het net of ik zelf even op vakantie ben.

 

1.      Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood (Nieuw Zeeland)

Miriam is inmiddels een bekende Nederlander door twee afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ waarin ze haar verhaal vertelt. Natuurlijk komt in Floortje maar een klein deel van haar avonturen ter sprake. In haar boek neemt ze je uitgebreid mee in haar zoektocht samen met haar man om meer en meer te leven in en van de natuur van Nieuw Zeeland. Ze beginnen in een klein en spartaans hutje maar naar verloop van tijd leven ze in een tent en met alleen dat wat ze zelf kunnen dragen. Prachtig beschreven welke uitdagingen ze tegenkomen en hoe ze steeds meer één worden met de natuur, leven van dat wat de natuur hen biedt en de stad als bevreemdend ervaren. Absolute aanrader!

 

2.      Het zoutpad van Raynor Winn (Engeland)

Een zware wandeling met tent en nauwelijks geld langs het kustpad van Engeland als laatste redding van hun leven dat ineengestort is. Raynor neemt je van het begin af aan mee in alle ontberingen en ook alle ontroerende momenten langs het kustpad. Het is alsof je zelf loopt waar zij en haar man lopen zo levendig beschrijft ze al haar ervaringen. Wat begint als een wanhopige wandeling wordt een wandeling van zichzelf terugvinden, van meer verbinding tussen haar en haar man, van dankbaarheid voor alles wat er wel is. Dit boek leest heerlijk weg en geeft hoop in moeilijke tijden.

 

3.      Goddelijk Wild – Ann Sterckx en Rudy Vandamme (Canada)

Een verhaal van twee psychologen die de wildernis van Canada intrekken voor de trektocht van hun leven. Leuk aan dit boek is dat hun avontuur afwisselend door Ann en door Rudy beschreven wordt. Tijdens het wandelen en kamperen hebben ze prachtige ontmoetingen met zowel mensen en dieren. Het unieke aan dit boek is dat Ann en Rudy mooie en waardevolle reflecties beschrijven en je aan het denken zetten over onze relatie met de natuur. Aanrader voor mensen die van diepgang en zingeving vraagstukken houden.

 

4.      Wild van Cheryl Strayed (Amerika)

Een vrouw alleen besluit een wandeling van 1700 kilometer te maken langs de kust van Mexico naar Canada ( de Pacific Crest Trail). Ze gaat alleen en onvoorbereid op pad. Met veel humor beschrijft ze hoe ze de beginnersfout maakt om met een veel te zware rugtas te starten zodat ze nauwelijks een stap kan verzetten. Naarmate de tijd vordert leert ze steeds beter de kneepjes van het wandelaars vak kennen. Het afzien en zichzelf tegenkomen verandert stap voor stap en genieten en weer in haar kracht komen. Mooi boek over een intense innerlijke reis langs hoogtepunten en dieptepunten. Het boek is overigens ook verfilmd.

 

5.      In de wildernis van John Muir (Amerika)

In Nederland is John Muir niet zo heel bekend, in Engeland en Amerika des te meer! John Muir is de grondlegger van het concept van Nationale Parken. Zijn ‘achtertuin’ en meest geliefde plek om erop uit te gaan was het Yosemite Park dat door zijn toedoen nog altijd beschermd is als Nationaal Park. John Muir beschrijft het landschap op nauwkeurig en met veel verwondering. Hij is nergens bang voor en gaat bij storm het liefste bovenin de boom zitten om de kracht van de wind te voelen. Of op en smalle richel van een waterval schuifelen om het water langs hem heen te laten razen. Deze belevenissen beschrijft hij met veel levendigheid en enthousiasme. Zijn boek doet zijn volgende uitspraak eer aan: “Ik ging alleen maar naar buiten voor een wandeling, maar besloot uiteindelijk om tot zonsondergang buiten te blijven. Want door naar buiten te gaan, merkte ik, ging ik eigenlijk naar binnen”.

 

Zoek een heerlijke plek in de natuur en geniet van deze prachtige verhalen!