Hoe zorg ik als HSP dat ik niet overprikkeld raak op vakantie? 

Vakantie….. iets om naar uit te kijken! En tegelijkertijd voor mij ook iets om een beetje tegenop te zien….. wetende dat er ontzettend veel prikkels op me af gaan komen en het een hele uitdaging wordt om in balans te blijven. Lange reisdagen, allemaal nieuwe indrukken, slechter slapen, veel te beleven…. Ontzettend leuk en tegelijk kost het me ook een hoop energie. Ik ben wel eens vermoeider teruggekomen van mijn vakantie dan dat ik wegging. Ben jij ook hoogsensitief en is dit herkenbaar?

Door goed naar mezelf te luisteren en vooral heel eerlijk te zijn naar mezelf over wat ik aankan (en wat niet) heb ik in de loop van de jaren steeds beter geleerd hoe ik mijn vakanties het beste in kan richten om er zoveel mogelijk plezier van te hebben. In plaats van compleet overprikkeld te raken waardoor ik niet meer kan genieten. Hoe pak ik dat aan? Lees hieronder mijn ervaringen.

 

De natuur opzoeken

Het zal je niet verbazen van een natuurcoach…. Ik zoek in mijn vakantie het liefst vaak de natuur op. In de natuur kan ik het beste tot rust komen, ontspannen en bijtanken. In mijn vakantie maak ik dan ook graag meerdere mooie wandelingen. Dat betekent niet dat ik nooit een dagje naar de stad ga. Ook dat vind ik hartstikke leuk! Maar wel met mate. Na een dagje in een drukke stad is het fijn (en gewoon ook nodig) om weer terug te keren naar de rust van de natuur en te ont-prikkelen. Ben ik toch een paar dagen achter elkaar in een mooie stad? Dan breng ik halverwege een dagje in de Botanic Gardens door of ik ga een dagje wandelen in een nabij gelegen bos of natuurgebied om zo een dagje rust te ervaren.

 

Overnachten in een fijn huisje in de natuur

Overnachten in de natuur en dus ook wakker worden in de rust geeft al een ontzettende vermindering van prikkels ten opzichte van slapen in een stad. In een stad heb je veel lawaai van het verkeer en alle mensen dicht om je heen. In een rustige omgeving slaap ik veel beter en word ik dus ook fijner en beter uitgerust wakker. Met fluitende vogeltjes om me heen bijvoorbeeld.

Alhoewel kamperen fantastisch is en je dan helemaal buiten bent, heb ik de tent een paar jaar geleden gedag gezegd. Met pijn in mijn hart…. Maar inmiddels weet ik dat het een verstandig besluit is geweest. Ik merkte dat kamperen me teveel energie kostte: alle mensen die langs je tent lopen, voor alles bukken (koken, slapen, spullen pakken), heen en weer lopen naar de toilet en mensen tegenkomen, douchen in een (te) klein hokje, onhandig koken, weer lopen voor de afwas, alle geluiden ’s nachts zodat ik slecht slaap, prikkels van regen en wind om me heen….. en ga zo maar door. Kamperen kost me zoveel meer energie dan verblijven een huisje waardoor ik overdag minder energie had om leuke dingen te doen.

Daarom kies ik tegenwoordig voor fijne huisjes in de natuur om te verblijven. Ik let bij het zoeken naar een huisje niet alleen op de locatie maar ook op de sfeer. Krijg ik een goed gevoel bij de foto’s op de website? De sfeer binnen en buiten is super belangrijk voor HSP!

En als ik toch een keer een B&B of hotel boek in een stad omdat het niet anders kan, dan kijk ik altijd op de kaart en let ik er op of de locatie niet langs een drukke grote weg ligt. Geen garantie natuurlijk maar wel minder risico.

 

Rustmomenten nemen

Een inkoppertje natuurlijk. Zorg als HSP voor voldoende rustmomenten ook (of misschien wel juist) in je vakantie. Je doet veel nieuwe indrukken op, ziet nieuwe landschappen, bent in een onbekende omgeving, alles gaat anders, je reisgenoten zijn 24/7 bij je in de buurt. Kortom; heel veel prikkels om te verwerken! Zorg dus dat je voldoende rust neemt. Zelf doe ik dat door niet de hele dag op pad te zijn. Vaak zijn we rond 15u weer terug bij ons huisje zodat ik kan bijkomen van de dag. Even liggen, een boekje lezen of in de zon doezelen. Even niks en ont-prikkelen. Zijn we toch een hele dag weg, dan nemen we de dag daarna een rustdag en blijven we lekker in en om ons huisje aanrommelen. Sowieso nemen we na een reisdag altijd een dagje rust.

Kom je tot rust met een boek? Ik kan je deze romans over prachtige wandelingen in de natuur aanraden om te lezen in je vakantie: Zalige zomerboeken voor natuur liefhebbers.

 

Op tijd beginnen met inpakken

Tja…. Een hele goede tip die mij (eerlijk is eerlijk) niet altijd lukt. Realiseer je je dat inpakken energie kost en ook stress geeft. Beter dus om niet alles nog te moeten doen de dag voor je vertrek maar die laatste dag thuis juist rustig aan te kunnen doen. Begin dus ruim op tijd met spullen verzamelen, de laatste vakantie dingen te kopen, te wassen, de buurvrouw te vragen voor de plantjes of de katten etc. Ik weet het …. makkelijker gezegd dan gedaan en ook bij mij gaat dit nog wel eens mis. Nooit te laat voor verandering dus ook dit jaar neem ik het me weer voor! Omdat ik weet dat het me goed doet als ik de dag voor vertrek zo min mogelijk stress heb en mijn batterij kan opladen zodat ik uitgerust aan de reis begin.

 

Met de auto? Dan gaat mijn extra matrasje mee

Niet in mijn eigen bed slapen is voor mij best een ‘ding’. Ik slaap vaak slechter en dat merk ik direct de volgende dag. En waarschijnlijk ben ik niet de enige hoogsensitieve vakantieganger die hier moeite mee heeft. Mijn dunne oplegmatrasje reist daarom als het even kan met me mee. Hard matras? Oplegmatrasje erop en ik lig heerlijk zacht! Ook mijn ‘goede nachtrust’ pillen gaan altijd met me mee als ik niet thuis slaap (gewoon te koop bij de drogisterij). Daardoor slaap ik soms net wat makkelijker en beter in een vreemde omgeving. Ik gebruik ze zelf niet maar ik weet dat veel HSP oordopjes in hebben voor een goede nachtrust.

 

En hoe ziet jouw vakantie eruit en past dat bij jouw hoogsensitiviteit? Ben je echt eerlijk naar jezelf over wat werkelijk goed voor je is of ga je nog teveel over je grenzen heen? Denk eens terug aan de vakanties die helemaal top waren en kijk of je overeenkomsten kunt ontdekken. Dit kan waardevolle informatie geven over hoe je je vakantie het beste vorm kunt geven.

In je vakantie wandelen en helemaal tot rust komen? Ontvang 10 wandeloefeningen – elke week eentje – om in je vakantie en daarna zelf te doen.